En kvinna vaknar upp i en jaktstuga någonstans i de Österrikiska alperna. Hennes vänner som gick ner till puben kvällen innan har inte kommit tillbaka. Hon tar med sig hunden och går ner till byn för att leta efter dem och stöter då på en genomskinlig vägg. Hon kan se döda, förstenade människor på andra sidan väggen och inser snabbt att allt levande, förutom växter, har dött på andra sidan väggen. I sällskap av hunden, en katt och senare en ko försöker hon överleva innanför väggen.

Boken gavs ut för första gången 1963 och Haushofer var då redan sjuk i plågsam skelettcancer som hon avled av 1970. I boken funderar hon mycket över meningen med livet och att klara av ensamheten som isoleringen innanför muren innebär. Det är lätt att dra paralleller till hennes eget liv och säkert funderingar över livet, döden och den stora ensamheten.

Jag tycket om hennes språk. Miljöskildringarna är exceptionella. Under några dagar har jag nu förflyttats till den friska luften i alperna och genomlevt alla dess årstider. Jag blir otroligt sugen på att åka dit och vandra i sommar. Ska försökta övertyga familjen.

Jag blir också sugen på att ta upp läsandet av Stephen Kings ”Kupolen”. Den har ju samma tema, men på Kings vis och klaustrofobisk isolering tillsammans med andra mer eller mindre trevliga människor. Haushofers dystopi är något mindre våldsam.

Betyg: 4-/5
Författare: Marlen Haushofer
Originaltitel: Die Wand
Sidor: 240

Boken går att köpa hos Adlibris.

Annonser

En reaktion på ”Väggen – Marlen Haushofer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s