En familj åker i sin bil i morgontimmarna på väg hem från Norrland till Stockholm. Någonstans i Uppland kör de över en blodig hög med döda vilda djur. Pappan ser en liten figur som skrämmer vettet ur honom. Efter det råkar flera människor i hans närhet ut för märkliga olyckor. Han beslutar sig för att ta reda på vad det var han såg och vad som förföljer honom.

Jag är lite fascinerad av nordiska sagoväsen. Min gammelmormor var från Hälsingland och övertygad om vättars och småfolks existens. Man var t.ex. tvungen att varna innan man hällde ut varmvatten utanför huset så att inte småfolket skulle bli onda. De låg bakom en hel del man inte kunde förklara. Spännande är det därför när man korsar det moderna samhället och nutidens icke skrockfulla människor med dåtidens oknytt. Vad händer när de får tränga in i vår vardag, i våra lägenheter i stan. Eller när vi befinner oss på landet i skymningen. Då känns de kanske lite nära ändå, som om de lurar i skogsbrynet.

Jag tycker Strömberg lyckas fånga det otäcka, krypande övernaturliga på ett bra sätt utan att det blir overkligt egentligen. Hans språk är bra och det är intressant hur han skildrar pappans våndor. Sedan har jag lite svårt att förstå varför vätten nödvändigtvis ska vara så skitigt, illaluktande äcklig, han hade kunnat vara nog så otäck ändå. Det är precis som i ”Stallo” där trollen är så vidrigt snuskiga och äckliga. Förstår inte varför det ska vara nödvändigt. Bortsett från det en helt klart läsvärd bok.

Jag lyssnade på den uppläst av Anna Maria Käll. Hennes röst passade bra.

Betyg: 3/5
Författare: Mikael Strömberg
Lind & Co, 2011. Ljudbok.
8,42 timmar.

Boken går att köpa hos Adlibris.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s