Många hyllar Kristina Ohlsson. Jag har hört att hon ska vara en av de bästa svenska deckarförfattarna. Det här är hennes debutroman från 2009. En liten flicka blir bortrövad på ett X2000-tåg när hennes mamma lämnar henne obevakad för en stund. Ingen kan vittna om försvinnandet, trots det välfyllda tåget och perrongen. Den legendariske kriminalaren Alex Recht och hans team tar sig an fallet. Ny i gruppen är analytikern Fredrika Bergman som har lite svårt att ta plats och få det erkännande hon önskar. Dessa två är huvudpersonerna och dem man får följa genom serien som består av sex delar.

Den har egentligen allt en bra deckare ska ha. Mord med spretiga ledtrådar som binds ihop på ett snyggt sätt i slutet. Ett udda radarpar som kompletterar varandra. Det som är extra bra med den här boken är att den känns trovärdig och det beror nog på att Kristina Ohlsson har jobbat som analytiker på Säpo. Karaktärerna i utredningsgruppen är inte för många och beskrivs väl. Utom möjligen Alex Recht som jag inte riktigt har fått grepp om. Men det kommer kanske i senare böcker. Peder är en sådan där typisk bufflig polis som armbågar sig fram och inte har mycket till övers för medarbetare som Fredrika. Men han är ändå ok, han är inte för högljudd och har fler sidor som kommer fram. Själva utredningen är stundtals väldigt spännande och till skillnad från många andra deckare där polisernas privatliv egentligen är behållningen tycker jag att här är det faktiskt själva brottsutredningen. Fredrika känner jag mig tyvärr inte så intresserad av. Det kan säkert ändra sig om jag fortsätter med serien, vilket jag planerar.

Jag kan nog hålla med om att hon är en av de bästa svenska deckarförfattarna. Carin Gerhardsen är en annan favorit.

Jag har lyssnat på boken uppläst av Mirja Turestedt. Hon läste bra, men något som störde mig var att hon läste Alexs repliker som om han vore en robot. Mycket irriterande och gav mig ett dåligt intryck av honom. Därför kommer jag välja att inte lyssna på fortsättningen utan läsa själv istället.

Betyg: 3+/5
Författare: Kristina Ohlsson
Piratförlaget, 2009. Ljudbok.
11 h 40 min.
Serie: Del 1 Bergman & Recht.

Kaosutmaning nr 11: En bok med något rött på omslaget.

Bild från förlagets hemsida.
Boken går att beställa hos Adlibris.

4 reaktioner på ”Askungar – Kristina Ohlsson

  1. Jag funderar på om jag ska läsa en ”påskekrim” i år och Askungar är en av böckerna det kanske blir. Men jag är inte så mycket för att planera så jag får se…

    Gilla

      1. Ja, det är ju det och jag gillar hennes barnböcker om Glasbarnen så jag tror att jag skulle gilla den här serien också. Fast det är ju inte alls samma sak…

        Gilla

Kommentarer är nu stängda.