Vilken liten pärla till bok det här är. Så oväntat bra. Så välskriven. Förstås. Hon har ju ändå varit Augustprisnominerad, om än inte för den här boken, men i alla fall. Den här boken gavs ut 2014. Det är hennes andra roman. Jag har inte läst någon av de andra två.

Den handlar om en ung kvinna som träffar en dubbelt så gammal man som blir hennes älskare. Han är gift. De kommer från olika världar, han är läkare och hon arbetar som timvikarie i sjukhusets matsal. Boken berör både kvinnlig vänskap, feminism, lojalitet mellan kvinnor, otrohet, självförverkligande och klasskillnader. Allt inom ca 200 sidor. Och utan att kännas för kort och inte heller på något sätt högtravande. Jag blir så förtjust. Förtjust i huvudpersonen (som för övrigt inte har något namn vilket jag inte tänkt på under hela läsningen) och i hennes berättelse. Och i Bohmans sätt att skriva. Hennes språk är, jag vill inte säga lättläst även om det är det, för det är så mycket mer än så. Det är tryggt på något sätt. Jag känner mig hemma i hennes sätt att skriva. Miljöbeskrivningarna är alldeles lagom beskrivande. Karaktärerna har djup. Förutom älskaren kanske, men han är ju egentligen bara en bifigur.

Sedan är historien i sig också en riktig bladvändare. Jag har inte kunnat lägga den ifrån mig sedan jag började läsa. Jag ser mycket fram emot att läsa Aftonland och De drunknade.

Betyg: 4+/5
Författare: Therese Bohman
Norstedts, 2014. E-bok. Word Audio Publishing, 2015. Ljudbok.
Uppläsare: Kerstin Andersson
Sidor: 201
6 h 13 min

Bild från förlagets hemsida
Boken går att beställa på Adlibris.

6 reaktioner på ”Den andra kvinnan – Therese Bohman

Kommentarer är nu stängda.