Gripande vacker och fulländad debutroman.

På Tasmaniens södra, vilda kust, bor bröderna Harry och Miles och deras pappa. Egentligen är de tre bröder, men den äldste har i tidig ålder flyttat hemifrån. Pappan har mycket ondska och svärta i sig och sönerna gör sig så osynliga som möjligt för att undgå hans vrede. Miles har havet som sin tillflykt. Han älskar att surfa. Harry å andra sidan tycker inte om havet. Det är dock ofrånkomligt att inte konfronteras med havet när man bor vid kusten och där fisket är den viktigaste näringskällan. De är fattiga, men Harry är sparsam och finner små skatter var han går.

Boken är mycket vacker. Språket är avskalat, men ändå målande och precist. Att läsa boken är att befinna sig hos bröderna, med bröderna, på deras strand, i fiskebåten, men också i deras hunger, besvikelser och misär. Det är omöjligt att inte ta till sig pojkarna och känna för dem. Deras kärlek sinsemellan är aldrig uttalad, men ändå så uppenbar och innerlig.

Det här är Favel Parretts debutroman och hon har arbetat flera år med den. Det är lätt att förstå. Det finns inget överflödigt i texten, inget onödigt, men den är inte heller så sparsmakad att texten blir konstig eller svårförståelig. Den är sorglig och vemodig, men mitt i allt det sorgliga känns så tydligt författarens kärlek till historien och romanfigurerna och det blir på något sätt en trygghet i det och det svåra blir lättare att bära.

Egentligen försöker jag undvika sorgliga böcker, särskilt när barn är inblandade. Men den här boken hade så många fina recensioner i Australian Women Writers Challenge så jag var bara tvungen att beställa den. Och det var väldig tur för det här är en av de bästa böcker jag har läst.

Betyg: 5/5
Författare: Favel Parrett
Språk: Engelska
John Murray, 2011. Pocket.
Sidor: 251

Bilden är från Adlibris och där går den också att beställa.

4 reaktioner på ”Past the Shallows – Favel Parrett

Kommentarer är nu stängda.