Idag läser jag om Lib Wright, en ung engelsk sjuksköterska, som reser till en irländsk by på uppdrag att träffa 11-åriga flickan Anna O’Donnell. Det är mitten av 1800-talet. Flickan sägs vara ett mirakel som har varit utan mat i månader men mår ändå bra. Lib´s jobb är att observera flickan och få fram sanningen. Är det falsk marknadsföring, eller är flickan ett under?

Emma Donoghue har inspirerats till The Wonder när hon läste om riktiga fall av så kallade Fasting Girls som tydligen förekom under den tiden. Boken bygger inte på ett autentiskt sådant fall. Det är en psykologisk thriller som enligt Stephen King är omöjlig att lägga ifrån sig. Så det bådar ju gott.

Bloggen Flukten fra virkeligheten håller i Smakbit på Söndag där bloggare bjuder på smakbit ur det de läser frö stunden. Nu när jag skulle länka insåg jag dock att det är sommarlov på smakbitarna, men jag kör ändå.

Min smakbit är från sidan 12 där dr McBrearty berättar för Lib Wright om flickan:

”‘I don’t want to prejudice you in any way, ‘ he went on ‘but what I may say is that it´s a most unusual case. Anna O’Donnell claims – or, rather, her parents claim – that she hasn’t taken food since her eleventh birthday.’
Lib frowned. ‘She must be ill then.’
‘Not with any known disease. Known to me, that is,’ said McBrearty, correcting himself. ‘She simply doesn’t eat.’
‘You mean, no solids?’ Lib had heard of that affectation of refined modern misses, to live off boiled arrowroat or beef tea for days on end.
‘No sustenance of any kind,’ the doctor corrected her. ‘She can’t take a thing but clear water.'”

Den kommer heta Miraklet på svenska, går att bevaka på Adlibris.

Hoppas ni alla får en skön lässöndag!
/Malou