1919 begicks en rad bestialiska mord med yxa i New Orleans. Det var den beryktade yxmannen som låg bakom dessa mord. I romanen får vi följa en kriminalpolis, en sekreterare på en detektivbyrå och en maffiamedlem som alla på varsitt håll försöker ta reda på vem yxmannen är. Yxmannen har precis låtit annonsera ett av sina mord till ett visst kommande datum och till en viss tidpunkt. För att skyddas av hans yxa ska man låta ett jazzband spela under den tiden. Med skräckblandad förtjusning tas detta emot av den jazzglada New Orleansbefolkningen.

Jag tyckte mycket om boken. Den var spännande och jag sträckläste den. Snabbt sögs jag in i miljön med jazzen, hjulångarna, bordellerna, sumpmarkerna och mangroveträden. En så perfekt miljö för handlingen. Staden får nästan som en egen huvudroll i boken, den andas och pulserar. Ett annorlunda grepp var att ha tre huvudroller. Handlingen berättas utifrån deras synvinklar. Trots det var det lätt att följa med och det blev aldrig krångligt att komma ihåg vem som var vem. De är alla tre starka och tydliga karaktärer som är lätta att tycka om på sitt sätt.

På engelska heter den – The Axman´s Jazz. Uppföljaren heter Dead Man´s Blues. På svenska Mafioso. Av slutet kan man misstänka att den kommer utspela sig i Chicago. Ser mycket, mycket fram emot den.

Betyg: 4+/5
Originaltitel: The Axman´s Jazz
Kalla kulor förlag, 2017.
Pocket. 472 sidor.

Bild lånad från Adlibris där boken går att köpa.

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Yxmannen – Ray Celestin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s