Jag har inte läst något annat än thrillers, deckare och spänningsromaner det senaste halvåret. Miraklet måste nog också klassas som spänningsroman, även om den inte i första hand är intrigdriven som de flesta böcker inom genren. Jag tror att det beror på att jag inte riktigt är där jag vill vara i livet just nu. Det är lätt för mig att ta till den här typen av böcker som en slags verklighetsflykt. Hellre än böcker som fokuserar på karaktärer, även om jag egentligen älskar sådana böcker.

The Weight of Lies är skriven av en för mig okänd författare. Det är hennes andra bok och den första heter Burying the Honeysuckle Girls. Ingen av dem är utgiven på svenska. En tredje bok är på gång Every Single Secret. Jag kom i kontakt med den här boken på CBTB’s (Crime by the Book) instagram. Ally på CBTB läser bara den här genren och oftast tycker jag om de böcker hon rekommenderar. Tyvärr föll den här mig inte riktigt i smaken.

Historien berättas av Megan Ashley som är en bortskämd 24-årig dotter till en romanförfattare vars debutroman från 70-talet är kultförklarad. Mamman har en uppsjö fans efter sig som har en massa konspirationsteorier bakom den bok mamman skrev som handlar om ett mord. Nu ska Megan, som aldrig varit intresserad av sin mammas arbete, plötsligt själv lösa mordet och i sin tur skriva en bok om det och sin hemska uppväxt med den kända mamman. Hon läser också mammans bok parallellt och vi får ta del av utdrag ur den boken i varje kapitel. Megan beger sig till den ö och det nu nedstängda strandhotell där mordet skedde. Ön är i stort sett obebodd bortsett från den udda samling människor som bor på hotellet och tar hand om det även om det är stängt. Ön ligger på Georgias kust och här finns vildhästar, skallerormar och långa stränder.

Vad jag gillar med boken är att den trots allt var svår att lägga i från sig. Jag ville veta vad som skulle hända och förstås också vem som var den verkliga mördaren, om det nu fanns en sådan. Den fysiska boken är också mycket trevlig, omslaget är lite gummiliknande och sidorna är precis lagom tjocka av perfekt kvalitet med fint typsnitt.

Vad jag har svårt för är själva intrigen. Eller snarare huvudpersonens motiv. Det känns inte trovärdigt. Jag får aldrig förklarat för mig varför den ointresserade dottern plötsligt ger sig in i det här. Vad kommer hennes intresse ifrån? Vad driver henne? Dessutom är hon konstig och otrevlig och jag gillar henne inte alls. Jag tycker också att dialogen är rätt dålig.

På Goodreads har den fått 3,9 så många gillar den här boken mycket mer än jag.

Betyg: 3/5
Lake Union Publishing, 2017.
372 sidor.
Originalspråk: Engelska.

Finns att beställa på Adlibris