Danska Sara Blaedel kände jag inte till förrän boken The Killing Forest och The Undertaker’s Daughter började synas på amerikanska Instagramkonton och bloggar. Högt rekommenderade av bland andra Abby på Crime By The Book. Det gjorde mig nyfiken och jag började söka efter den första delen i serien vilket visade sig inte vara helt enkelt. Dels för att den inte säljs längre och dels för att det är svårt att förstå i vilken ordning serien ska läsas. Det beror på att inte alla delar är utgivna på svenska och i USA har de getts ut i en helt annan ordning. Nu har jag samlat ordningen under fliken Sara Blaedel.

Två mord sker under en och samma helg. Det ena offret är en ung kvinna och den andra en journalist. Polisen och journalistkollegor blir snart kontaktade av personer ur Köpenhamns undre värld och det visar sig att morden har kopplingar till narkotikahandel.

Boken skrevs 2004 och det märks både på utsidan och emellanåt i handlingen. (Jag hade aldrig plockat upp boken om jag bara sett framsidan!) Till exempel kollar inte polisen upp offrets mobiltelefon förrän en vecka nästan har gått i utredningen. När de väl gör de kommenterar de att alla ungdomar har väl en mobil nuförtiden. Men det här stör inte, det ger bara ett intressant tidsperspektiv. Jag har så lätt att tänka att allt som hänt efter år 2000 är ungefär förra året.

Boken är faktiskt ganska bra. Den är inte överväldigande eller nytänkande på något sätt. Det är en kriminalroman helt enkelt. Den har två huvudpersoner. Kriminalpolisen Louise Rick, beskrivs som mörk, snygg och envis och kriminalreportern Camilla Lind, blond, snygg och envis. Det är lite märkligt att det skulle vara så viktigt att de två kvinnorna, som för övrigt är bästisar, är snygga. Räcker det inte att de är bra på sina jobb? Det är särskilt märkligt eftersom Sara Blaedel många gånger i boken låter män bete sig sexistiskt gentemot de här kvinnorna. Jag menar att hon är å ena sidan mån om att visa fram kvinnors utsatthet och hur svårt det är i en mansdominerad värld, och å andra sidan beskrivs kvinnornas utseende som så snygga och vackra. Tröttsamt. (Tacka vet jag Ruth Galloway!)

Den är lättläst och hyfsad bladvändare efter kanske 80 sidor in i boken. Den får ett ljummet betyg, men det är ju första boken i en serie och det kanske finns en anledning att man i USA valt att ge ut serien i bakvänd ordning. Jag kommer definitivt läsa vidare.

Betyg: 3/5
Original titel: Grønt støv, 2004.
Prisma, 2006.
Inbunden. 280s.

Bild från Bokus

 

3 reaktioner på ”Pulver – Sara Blaedel

  1. Serien är bra så fortsätt du att läsa den. Sen är jag som du lite sur och fundersam varför man ska översätta i fel ordning, eller som här till svenska hoppa över några delar.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är nu stängda.