Det här är en sådan bok som stannar kvar långt efter att jag lagt den ifrån mig. Hannah Kent är fantastisk på att bygga upp en historia och göra den rättvisa. De tre huvudkaraktärerna är väl beskrivna och läsaren får verkligen lära känna dem. Precis som verkliga människor är de så pass mångbottnade att de ändå kan begå handlingar som förvånar. Jag lämnas kvar med en undran om vem som verkligen var god och vem som var ond.

Berättelsen utspelar sig på landsbygden på Irland år 1827. Det är fattigt och vidskepelse har fortfarande fäste i folks tro. Nora har precis blivit änka och har endast sin dotterson kvar i livet. Det fyraåriga barnbarnet kan dock varken gå eller tala längre. Han måste ha hjälp med allt. Flickan Mary kommer till Nora för att hjälpa till med pojken. Folket i byn börjar dock ana oråd i och med att skördarna blir sämre och kornas möjlk börjar sina. De fruktar att det är Noras dotterson som dragit ondska över byn. I samma by finns också en gammal kvinna, Nance, som har förmågan att läka med hjälp av örter. Tillsammans ska de försöka hjälpa pojken att bli sitt forna, friska jag.

Hannah Kent har gjort gedigen research. Historien bygger på ett verkligt fall och namnen på de två kvinnorna är desamma som i verkligheten.

Det är svårt att inte dra liknelser till Emma Donoghues Miraklet (The Wonder) som också den utspelar sig i 1800-talets Irland. Även där står ett barn i centrum som är utsatt för de vuxnas okunskap i deras vilja att göra gott. Eller är de avsiktligt ignoranta och drar fördelar från sina barn? Båda böckerna lämnar öppet för tolkning och det gör mig så glad när karaktärerna inte är sterotyper.

Den här boken är så vacker och så hjärtskärande. Jag har inte läst Burial rites (En mördare bland oss) med kommer definitivt att göra det. Behöver dock läsa några lite mer lättsmälta feelgoods eller deckare däremellan känner jag.

Betyg: 5/5
Picador, 2017.
Paperback. 386 sidor.
Läst på originalspråk.

Bilder hämtade från Adlibris där boken går att köpa på engelska eller svenska.

3 reaktioner på ”The Good People – Hannah Kent

Kommentarer är nu stängda.