Vi läste den här boken till vår bokcirkel. Väl var väl det eftersom det fanns ett otroligt behov att diskutera den. Det blev en livlig och stimulerande diskussion. Många allvarliga ämnen och etiska dilemman beträffande kloning och genmanipulation, meningen med livet, hur viktigt är det att ha ett ursprung, var sitter själen etc. De flesta tyckte om boken även om den skilde sig en del från de böcker de flesta av oss läser i vanliga fall.

Jag tycker mycket om Ishiguros sparsamma språk. Det känns som om varje mening är slipad och ligger precis där den ska. Läsningen flyter så otroligt smidigt då när inget finns som skaver. Texten är lättillgänglig och berörande. Jag fascineras av författarens otroliga förmåga till iakttagelse och insikt i andra människors beteende. Han beskriver så klockrent människors tillkortakommanden så väl som förträfflighet och utan att lägga någon som helst värdering. Det är så vackert och det får mig att tro att han har en stor kärlek till mänskligheten och är förhållandevis fördomsfri.

Han är så väl värd Nobelpriset.

Den här boken tror jag att jag kommer återkomma till i livet. Jag ser också mycket fram emot att läsa Återstoden av dagen. Den filmen har jag ofta tänkt på som en av mina absoluta favoritfilmer och har sett den otaliga gånger. Så det var inte förvånande för mig att jag gillade författarens språk så mycket.

Betyg: 4,5/5

Bild lånad från Adlibris där boken går att beställa.

3 reaktioner på ”Never Let Me Go – Kazuo Ishiguro

Kommentarer är nu stängda.