Det finns verkligen en uppsjö ganska intetsägande deckare som liknar varandra på många sätt. Ett halvt ointressant fall, i bästa fall underhållande karaktärer som åtminstone är så pass roliga att man väljer att även plocka upp nästa bok i serien. Men så plötsligt dyker man på en deckare som både har intressanta karaktärer med sin egen sidohistoria och ett fall där man faktiskt väntar med spänning på att få reda på vem mördaren är. Den här deckaren är en sådan deckare. Så välskriven rakt igenom. Jag fastnade verkligen från första sidan och upplevde inga sega eller forcerade partier överhuvudtaget. Trots sina drygt 380 sidor.

Intrigen är inte på något sätt unik. Huvudpersonerna är ganska typiska kriminalpoliser där berättarrösten, Gemma Woodstock, är en taggig, ganska ung kvinna, som har svårt att låta någon komma nära. Ända lyckas författaren skriva med något slags värme, närhet och djup eller vad det nu kan vara som gör att innehållet inte blir platt och schablonartat. Och det här är ändå en debut.

En kvinna hittas död i en sjö nära den skola där hon var en mycket populär lärare. Stadens invånare är i chock. Kvinnan var omgiven av ett slags tilldragande aura av mystik och skönhet och de flesta hade en uppfattning om henne även om de inte riktigt tycktes känna henne. Gemma Woodstock kände kvinnan i ungdomen, faktum är att de var elever på samma skola som hon senare kom att undervisa på. En hel del begravda känslor och minnen väcks till liv hos Gemma. Privat har hon bekymmer med sitt äktenskap, har ett förhållande med sin kollega och allt ställs på sin spets när hon kastas in i fallet som kräver all hennes tid.

Boken utspelar sig i ett litet samhälle i Australien där alla känner alla. Det är mitt i den hetaste sommaren kring jul.

Jag kan varmt rekommendera den här boken som kanske kan kallas Aussie noir. Fast så svart tycker jag kanske ändå inte att den är.

Betyg: 5/5
Inbunden, 384 sidor.
2017

Bild lånad från Adlibris där boken går att beställa.

2 reaktioner på ”The Dark Lake – Sarah Bailey

Kommentarer är nu stängda.