Tuva Moodyson är en döv reporter som flyttat tillbaka hem från London till ett litet samhälle i norra Värmland. Där arbetar hon på den lilla lokaltidningen och gör reportage om vem som dött i bygden, det nya trafikljuset i samhällets enda korsning, mataffärens renovering etc. Det händelselösa och lugna livet förändras när ett mord sker  och hela landets journalister och TV-team invaderar orten. Tuva får ett försprång gentemot de andra som den lokalboende hon är.  Med kännedom om samhällets förflutna ligger hon steget före när det visar sig att mordet liknar två tjugo år gamla mord som begicks på platsen.

Det här är Will Deans debutroman. Det märkliga är att Dean är engelsman som flyttat till norra Sverige för några år sedan. Han bor ute i skogen tillsammans med sin familj. Boken är utgiven i Storbritannien på engelska. Så vitt jag vet finns inga planer på utgivning i Sverige. Jag fick nys om den på en brittisk bookstagram och på en brittisk pod ”What page are you on?” där de hyllade boken. Det är intressant att läsa boken utifrån författarens perspektiv som inflyttad svensk. Hur han betraktar svenskar som tystlåtna, körandes Volvo och med värmegolv ätandes wienergum. Jag känner igen mig i det mesta. Det är en typisk nordic noir. Det är nästan klaustrofobiskt med mörkret och skogen. Men bara nästan. Jag är inte rädd för skogen och älgar så som Tuva är.

Jag tycker mycket om den. Jag tycker om att den har ett långsamt driv, det passar miljön. Tuva är en fin hjältinna med stark integritet, hon är tuff och lågmäld, introvert. Själva mordhistorien är spännande och jag vill faktiskt veta vem som gjort det. Jag ser mycket fram emot att läsa nästa bok i serien som jag tror är på gång.

Betyg: 4,5/5
OneWorld Publications Point Blank
Utgiven: januari 2018
Häftad. 400 sidor.

Bild från Adlibris där boken går att köpa.

2 reaktioner på ”Dark Pines – Will Dean

Kommentarer är nu stängda.