Det här med att sätta betyg på böcker är ju svårt. Jag har insett att jag varit kanske lite för snäll i min betygsättning. Framförallt gäller det femmorna. Jag brukar använda mig av en skal 1 till 5 där 5 är bäst. Flera gånger har jag varit ganska lyrisk över boken när jag precis läst ut den och kanske satt en femma. Redan efter någon månad när jag tänker tillbaka inser jag att, nja, så bra var det ändå inte.

Så nu har jag faktiskt reviderat om mitt betygssystem och justerat ner en hel del betyg i Goodreads. Den här skalan går jag nu efter:

5: En fantastisk bok. Får mitt hjärta att sjunga (som en annan GR användare skrev). Ger mig en helt unik typ av läsupplevelse. Uppfyller alla krav på en fyra, men har det där extra utöver det. Skulle definitivt vilja läsa om.
Tex: Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande

4: En mycket bra bok. Full poäng på intrig, karaktärer och dialog. Eller en av dessa så pass bra att jag kunde ha överseende med övriga. Skulle rekommendera till andra.
Tex: Celeste Ngs Little Fires Everywhere, Therese Bohman Den andra kvinnan

3: En bra bok. Jag gillade att läsa den. Kan vara sämre i någon av intrig, karaktär eller dialog, men ändå värd att lägga tid på. Kan rekommenderas.
Tex: Sally Rooney Samtal med vänner, Elizabeth Strout Mitt namn är Lucy Barton

2: En ok bok. Jag kunde läsa den, men någonting skavde som tex tråkig, förutsägbar, dålig dialog, stereotypa karaktärer. Skulle inte rekommendera och kommer antagligen inte läsa något mer av författaren.
Tex: Zadie Smith Swing Time (för tråkig) Sofie Sarenbrant Bakom din rygg (föll på dialog och karaktärer)

1: Dålig bok. Fungerade inte i någon av kriterierna eller i en av dem så illa att det blev en outhärdlig läsning.
Tex: Linda Skugge 1989 (spretig, konstig, outhärdlig, hade aldrig läst klart om det ej varit en bokcirkelbok. Enda bok jag gett betyg 1)

Däremellan lägger jag också halvsteg ibland som 4,5 och 3,5. Så en stor skillnad är att jag nu tänker att en trea faktiskt är ett bra betyg, betydligt bättre än medioker eller medelmåttig som jag tänkte innan. Och det krävs mycket för att bli en femma. Kan bara komma på en handfull som hittills hamnat där.

Hur betygsätter ni?

10 reaktioner på ”Betyg på böcker

  1. Visst. Det är därför jag också skriver ett omdöme om de böcker jag läser. På Goodreads däremot sätter jag oftast bara ett betyg och följer sällan upp med kommentar.

   Gilla

 1. Inte alls :p Jag tycker det är alldeles för svårt att göra det. Har alltid tyckt det varit svårt att sätta saker i skalor så det är väl bara logiskt att jag tycker detsamma med bokbetyg egentligen :).

  Gilla

  1. Och jag älskar att ruta in saker, föra statistik och lista 🙂 Men börjar tycka att det är för svårt på böcker. Mer kanske att 5 stjärnor liksom poängterar att såå braaa! Det går ju aldrig att jämföra böcker, så på det viset är betygen meningslösa.

   Gilla

 2. Jag sätter betyg men har inte gjort det på alla böcker jag skrivit om, känner ibland att det inte går att sätta betyg. Funderar av och till på om jag ska sluta med det men santidigt tycker jag att det kan vara lite vägledande med betyg ihop med textomdömet, och så är det lite kul. Har också hänt mig att jag nästan velat ändra betyg i efterhand, vissa böcker stannar ju kvar och/eller dyker upp i tankarna långt efter läsningen….det är nte lätt det där med betygsättning, har blandade känslor för det…

  Gilla

  1. Ja, jag kommer ihåg att jag läst det tidigare, ska kolla igen. Jag tror att jag har varit ganska dålig på att välja böcker i min smak, har nog lockats för mycket av det andra läser. Börjar bli bättre dock.

   Gillad av 1 person

   1. Mitt problem, eller vad man skall kalla det, är att jag blivit lockad av böcker och författare som jag inte känner till och av ämnen som egentligen ligger utanför vad jag egentligen gillar. Jag har till exempel läst enormt många deckare, trots att jag egentligen är ganska kräsen när det gäller just den genren. Nyss påbörjade jag en uppföljare till en deckare jag läste förra året, men blev för första gången tvungen att meddela förlaget att jag inte kunde läsa vidare, det var för rått och för hemskt, det gick bara inte. I år har jag varit mer noga med vad jag tackar ja till, med följden att jag ser en massa spännande böcker i andras bloggar och på Instagram så att jag ångrar att jag sade nej 😉

    Gilla

Kommentarer är nu stängda.