Den här boken! Så snygg både utanpå och inuti. Den är så maffig och ändå så lågmäld. Det händer en hel massa saker men ändå flyter den fram i lugnt sakta mak och det är aldrig svårt att hänga med. Karaktärerna är väl omhändertagna av författaren som har gett dem flera lager och de går lätt att hålla isär dem.

Boken utspelar sig i ett perfekt samhälle i utkanterna av Cleveland i USA. Samhället, som heter Shaker Heights och existerar i verkligheten, byggdes i början av förra seklet som ett idealsamhälle där individerna skulle vara ungefär så likformiga som husen och trädgårdarna för vilka det fanns tydliga regler och skötselråd. Husens färg fick bara väljas bland fyra olika, gräsmattan fick bara nå en viss höjd innan den måste klippas, soptunnorna fick bara stå på baksidan av huset mm. Medborgarna lärde sig vad som var rätt och fel, med tydliga regler behövde enskilda individer inte fundera så mycket över det utan det stod redan klart. Alla följde reglerna precis som alla andra helt enkelt. Avsikten var att skapa ett perfekt samhälle som skulle odla framgångsrika medborgare. De flesta hade egna dyra villor, men det fanns också parhus där det gick att hyra ett våningsplan.

I ett sådant parhus flyttar en ensamstående mamma in med sin tonårsdotter. Som nyinflyttade och dessutom bohemer följer de inte de inarbetade mönstren som präglar samhället och sticker förstås otvivelaktigt ut. Mamman bär på en hel del hemligheter som av olika skäl poppar upp till ytan. Deras hyresvärd bor med sin familj i en av de större, lyxigare villorna med sina perfekta barn och sin perfekta man. Den nyinflyttade tonårsdottern blir mot alla odds snabbt vän med den perfekta familjens barn och börjar spendera en hel del tid hos familjen. Här uppstår en del konflikter och det bränner till.

Apropå brännande så inleds boken med att det brinner i den perfekta familjens hus. Små eldar i varje säng. Vem har tänt på och varför?

Boken berör en hel del viktiga frågor som klass och rasism, men framförallt föräldraskap. Vad är viktigast, att vara biologisk förälder eller den som faktiskt ger barnet kärlek? Den frågan ställs här på sin spets.

“It came, over and over, down to this: What made someone a mother? Was it biology alone, or was it love?” Celeste Ng

Den är så bra, den är så snygg! Kan varmt rekommendera den! Borde vara en perfekt bokcirkelbok med mycket att diskutera. Ges ut på svenska så småningom på Albert Bonniers förlag. Ska bli mycket intressant att se vad de ger den för titel.

Betyg: 4,5/5
Penguin Press, 2017.
Häftad, 338 sidor.

Bild lånad från Adlibris där boken går att köpa.

2 reaktioner på ”Little Fires Everywhere – Celeste Ng

Kommentarer är nu stängda.