Det här läste jag i januari:

Kärleken till livetSaknad, förmodad dödThere ThereJag ska egentligen inte prata om det härFattigfällan

 1. Kärleken till livet – Helena von Zweigbergk (Marie Fredriksson) 2/5
  Jag var ett riktigt stort (riktigt stort) Roxette och Marie Fredriksson fan under tonåren och som ung vuxen. Det mesta i boken var därför inte nytt för mig. Det som drog ner betyget för mig var att boken innehåller så otroligt många klyschiga formuleringar och upprepningar. Efter halva boken har allt sagts, men så går författaren ett och två varv till och berättar samma saker.
 2. Saknad, förmodad död – Susie Steiner 5/5
  Den här hade jag hört om av Kristoffer Lind när han pratade om den i sin podd Förlagspodden och blev intresserad. Det är en deckare som handlar om en ung kvinna som försvunnit hastigt från sin bostad och det finns spår av blod på platsen. Vi får följa letandet efter kvinnan både från polis och anhörigas perspektiv. Den är otroligt välskriven och väl gestaltad. Till och med en liten kärlekshistoria ingår. Det här ska vara första delen i en serie och förlaget planerar att ge ut nästa del i höst. Författaren har också en del i sin backlist som jag är sugen på.
 3. There There – Tommy Orange 5/5
  Om att vara native american eller urban indian idag i Amerika och om identitetssökande och brist på identitet. Vi får höra ett tiotal röster som alla är mer eller mindre trasiga. Allt vävs samman i den powwow som blir bokens antiklimax. Fantastiskt välskriven, intressant och förstås viktig. Fick mig att reflektera och läsa på om ursprungsbefolkningen i norden. Jag lyssnade på Tommy Orange när han var på Internationell författarscen i Stockholm. Bokens prolog är ett mästervärk bara i sig!
 4. Jag ska egentligen inte prata om det här – Sara Beischer 5/5
  Känns som att jag strösslar med femmor omkring mig, men den här är verkligen en fullpott för mig även den. Jag älskar författarens språk och hur hon låter Moa Bengtsson, den naiva och självcentrerade unga kvinnan, ofiltrerat berätta om sitt liv och hur hon återigen (det här är andra boken om henne) utvecklas innan boken är slut.
 5. Fattigfällan – Charlotta von Zwiegbergk 3/5
  Mycket intressant och fasansfullt upplysande om hur utsatt man som trygghetstroende svensk är när maskorna i skyddsnätet är större än vi kanske tror. Om en kvinna som är ensamstående och är egen företagare och som blir sjuk och hamnar på sjukhus och hamnar efter med räkningarna. Och hur snabbt det går utför och hon tvingas söka socialbidrag vilket blir en kafkalik process och ständiga moment 22. Avdrag för att språket är ganska platt.

Så en bra månad måste jag verkligen säga.

Har ni läst någon och vad tyckte ni?

2 reaktioner på ”Januari 2019

Kommentarer är nu stängda.