Det här läste jag under februari:

HustrunKonsten att förloraSilvervägen

BlindtunnelTotalskadaOch sen var hon borta

 1. Hustrun – Meg Wolitzer 3,5/5
  Den är boken vann jag i en tävling tillsammans med biljett till filmen. Filmen hann jag dock inte se eftersom den slutade gå på biograferna redan i mitten av februari. Jag tyckte om boken, vi läste den till min ena bokcirkel och den inbjöd till många diskussioner om äktenskap, kvinnans roll, mansgrisar m.m.
 2. Konsten att förlora – Alice Zeniter 5/5
  Den är fick jag från förlaget och blev samtidigt inbjuden att delta i bokcirkel om den på förlaget. Så spännande och ärofyllt. Boken är skriven av en fransk författare och handlar om tre generationer. Farföräldrarna i Algeriet under kolonialisationen och upplösningen av densamma och deras flykt till Frankrike. De är fransmän, men betraktas inte så av fransmännen födda i Frankrike. Nästa generation är pappan som växer upp med föräldrarna som har svårt att anpassa sig till det nya samhället och den sista generationen är dottern som försöker fånga upp sin historia och sina rötter och ”återvänder” till Algeriet som hon egentligen aldrig har besökt. Den är fantastiskt välskriven och engagerande och berättar en viktig del av historien som i alla fall jag visste mycket litet om.
 3. Silvervägen – Stina Jackson 3,5/5
  Den här hade ju ”alla” läst, den har hyllats av desamma och jag hade skyhöga förväntningar. Tyvärr kan jag inte säga att de infriades. Jag tyckte mycket om stämningen i boken, det norrländska samhället och obyggden och dess invånare. Mycket fina karaktärsbeskrivningar, särskilt pappan till den försvunna dottern. Den fångade mig dock inte riktigt och intrigen och upplösningen kändes lite för mycket Hollywood på något sätt. Jag vet att verkligheten ofta överträffar dikten etc, och att det här säkert skulle kunna hända i Sverige, men jag tycker ändå inte att boken behövde något så hemskt. Den hade varit tillräckligt bra ändå och det hade räckt med det välskrivna sökandet och ett mer ordinärt fall. Men det kanske mer handlar om att jag allt mindre läser deckare och mer litterär fiktion. Som deckare/spänningsroman förstår jag dess storhet och att den urskiljer sig från mängden, så väl värd alla andras femmor!
 4. Blindtunnel – Tove Alsterdal 3,5/5
  Den här blev jag tillfrågad av förlaget om jag ville läsa eftersom de såg att jag hade gillat deras bok Saknad, förmodad död av Susie Steiner. De menade att Alsterdals böcker också var ”mer än bara deckare”. Den här utspelar sig i Böhmen, vilket för mig kändes väldigt exotiskt och mystifierat och blev en jättefin bakgrund till boken. Ett svenskt par köper en gammal vingård som de börjar rusta upp, de behöver en nystart. Det blir inte som de tänkt, i källaren gör de en hemsk upptäckt. Upptäckten har historiska kopplingar och en historia från andra världskriget och sudettyskarna som bodde i Böhmen. Det blir en intressant historielektion och googlande om denna för mig bortglömda historia. T.o.m. min historiskt bevandrade tyske (!) man visste mycket litet om sudettyskarna vilket ju säger en hel del om deras tilltystade öde. Som spänningsroman blev det bara nja. Som kärlekshistoria och historielektion desto bättre. Och ett fint språk har hon definitivt. När jag tänker på boken i efterhand har den efterlämnat en känsla av frodig grönska, rosor som klättrar på stenväggar och regnvåta gatstenar utanför ett kaffedoftande, inbjudande kafé i Böhmen.
 5. Totalskada – Helena von Zweigbergk 5/5
  Eftersom jag gav den förra boken jag läste av henne (och den enda jag hittills hade läst av henne) mycket lågt betyg tvivlade jag på hennes förmåga att skriva. Den här valdes till min bokcirkel och det är jag verkligen glad för. Vilken bok! Vilken författare! Vilken studie i mänskliga relationer och så trovärdigt skriven. Vad insiktsfull hon är! Jag blev golvad och sträckläste boken för den var ju mer spännande än den mest spännande thriller. Läs!
 6. Och sen var hon borta – Lisa Jewell 4/5
  Jag har tidigare läst Lisa Jewell som feelgoodförfattare och gillat och för något år sedan lyssnade jag på hennes första bok efter att hon hade bytt genre till spänning, Jag fann dig. Den tyckte jag otroligt mycket om. Jag gillar verkligen när det blir en blandning av spänning och feelgood och det lyckas hon även med i den här boken. Jag sträckläste den på en dag och den gav mig precis det jag ville ha.

En riktigt bra läsmånad med varierade böcker och två mästerverk.

 

En reaktion på ”Februari 2019

 1. Silvervägen läste jag nu i mars, det blev en svag 4:a i betyg. Det stämmer det du säger, miljön var rätt men lite Hollywood-aktigt trots allt.

  Gilla

Kommentarer är nu stängda.